Terwijl we genieten van het prachtige lenteweer, het geluid van kwetterende vogels en het uitzicht over de boomgaard die volledig in bloei staat, overpeinzen we samen onder het genot van een heerlijk glas Limburgse wijn de afgelopen maanden. Maanden die in het teken stonden van het maken van plannen. Plannen voor de rest van het jaar.

Zoals elk jaar hebben we ook nu waarschijnlijk een stukje jaar te kort om alle plannen te kunnen verwezenlijken. Om u een idee te geven hierbij ons wensenlijstje voor 2019:

  • Schilderen buitenboel, zowel het woonhuis als de vakantiewoningen
  • Aanleggen van een moestuin
  • Aanleg van borders en aanplanten heggen
  • Aanplanten van fruitbomen 
  • Maken van nieuwe folders
  • Onderhoud website
  • Opruimen schuur
  • Aanknopen van samenwerkingen met lokale ondernemers

Een ambitieuze lijst, maar we gaan onze best weer doen om het op de Hoeve nog leuker en mooier te maken!

Vol goede moed zijn we hier de afgelopen maanden mee begonnen. Zo hebben we mooie afspraken gemaakt met de plaatselijke bakker en fietsenmaker, zodat we onze logees nog meer kunnen verwennen. 

Zo zal de verse Limburgse vlaai die we u bij aankomst aanbieden vanaf deze zomer belegd zijn met fruit uit onze eigen boomgaard! Natuurlijk zijn wij hier best trots op en vinden we het ontzettend leuk om onze logees op deze manier te kunnen laten genieten van het lekkers dat rond de Hoeve groeit.

Met de fietsenmaker hebben wij afgesproken dat de huurfietsen voor onze logees kosteloos op de Hoeve worden bezorgd en afgehaald. Dus, bent u van plan om tijdens uw verblijf het Heuvelland per (elektrische) fiets te verkennen, laat het ons weten en wij zorgen er voor dat uw fiets bij aankomst voor u in de garage gereed staat! 

In het begin van het nieuwe jaar zijn we ook buiten aan de slag gegaan. In januari hebben we het project ‘kikkerpoel’ afgerond. Dit was zo’n project dat vorig jaar op onze planning stond, maar waar we een stukje jaar voor tekort kwamen. Inmiddels hebben we de poel schoongemaakt, hekwerk aangelegd, de omliggende wilgen gesnoeid en van de wilgentakken een prachtige takkenril gemaakt. Deze takkenril is een prachtige schuilplaats voor vogels, padden en egels, en inmiddels hebben we ook hier de eerste gasten mogen verwelkomen. 

Vervolgens moesten rond de kikkerpoel nog struiken, planten en bloemen worden aangeplant. Natuurlijk hadden we naar een tuincentrum kunnen rijden en met een aanhanger vol nieuwe planten aan het werk kunnen gaan, maar dat paste niet helemaal in ons plaatje. Het moet allemaal niet te gecultiveerd worden, en we wilden graag inheemse beplanting uit de streek. Dat betekende dus avonden achter de pc en op internet op zoek naar de juiste soorten. Dat viel als leek nog helemaal niet mee, maar uiteindelijk hadden we toch een aardige boodschappenlijst vol mooie namen als Amelanchier lamarckii (krenteboom), Cornus mas (gele kornoelje), Prunus spinosa (sleedoorn), Rosa canina (hondsroos) en Sambucus nigra (vlierbes). Met dit lijstje zijn we naar boomkwekerij Frijns (https://www.boomkwekerij-frijns.nl/  in Margraten gegaan. Hier hebben ze niet alleen een prachtig assortiment fruitbomen, maar ook de inheemse beplanting waar wij naar op zoek waren. 

Met een auto vol planten keerden we terug op de Hoeve waar eind maart het aanplanten kon beginnen. Het planten zelf was een mooie klus, maar tijdens de voorbereiding was het toch even flink zweten. Met een graad of 18 op de thermometer een geul graven door het weiland van twee spades breed, twee spades diep en ruim 30 meter lang was geen peulenschil! Dit zijn we toch niet gewend, en het gevolg was twee dagen spierpijn. Het resultaat mag er echter zijn, en we hopen volgend voorjaar te kunnen genieten van een prachtig struweel, met witte bloesem, waarin de vogels, insecten en egels kunnen genieten!

Naast beplanting moesten we ook op zoek naar nieuwe fruitbomen voor in de boomgaard. In februari is er opnieuw een mooie oude boom omgewaaid. Na de stormen van vorig jaar was dit nu al de zesde oude boom die is gesneuveld. Dat betekende weer het nodige zaagwerk en ritjes met de tractor om alles op te ruimen.

Om het uitzicht en het landelijke gevoel rond de Hoeve te behouden is nieuwe aanplant dus noodzakelijk. Inmiddels hebben we prachtige hoogstambomen uitgezocht, maar de aanplant zal moeten we wachten op het juiste seizoen. Een fijn vooruitzicht dat we eind dit jaar weer ‘aan de schop’ kunnen in die zware, plakkerige Limburgse grond. Misschien dat we toch maar een hijskraantje moeten inhuren.

Naast het maken van plannen en het invulling geven hieraan mochten we de eerste maanden van dit jaar weer veel logees op de Hoeve ontvangen. Zij konden in januari en februari genieten van een prachtig winterlandschap met zeker 8 cm sneeuw. Hoewel het hier in alle jaargetijden prachtig is blijft zo’n wit besneeuwd Heuvelland toch bijzonder.

Toch zijn wij heel blij dat de bomen weer vol bloesem hangen en het gras in de wei zo lekker groen is. Misschien is dit wel het jaargetijde waar we het meest van genieten. Na de winter is het heerlijk om weer hele dagen buiten aan het werk te kunnen zijn. 

Het gras is inmiddels weer voor de eerste keer dit jaar gemaaid. Heerlijk die lucht van vers gemaaid gras! Daarnaast zijn we druk geweest met de voorjaarsschoonmaak. Dat is dan weer een minder leuk dingetje van de lente. Het betekent dat de verschillende terrassen (een paar 100 m2) weer geschrobd moesten worden met groene zeep om de aanslag van de tegels te verwijderen.  Daarnaast hadden ook alle houten stoelen, ligstoelen, banken, tafels en picknicktafels een poetsbeurt nodig. We hebben bewust gekozen voor houten meubels omdat deze sfeer toevoegen, maar na een dag ploeteren met schuursponsjes en oude tandenborstels voor tussen de kiertjes was de sfeer toch even ver te zoeken. Gelukkig staat alles er nu weer keurig bij voor onze logees in dit voorjaar. 

Gelukkig heeft de lente ook voordelen. Met het mooie weer komen we onze logees wat vaker buiten tegen.

Een ander voordeel van de lente is dat de dagen ook weer wat langer worden. Zo hebben we meer tijd hebben om invulling te geven aan de gemaakte plannen!

Dat wij niet de enige zijn die druk waren met het maken van plannen bleek wel uit het aantal reserveringen dat we de eerste maanden van het jaar mochten ontvangen. Het leek wel of heel Nederland vakantieplannen heeft gemaakt. Het voorjaar en de zomervakantie zijn op de Hoeve al behoorlijk vol geboekt en zelfs met kerst is er geen plekje meer vrij! Natuurlijk vinden we het fantastisch dat we ook dit jaar weer veel nieuwe logees mogen ontvangen, maar ook veel oude bekenden. We hebben er enorm veel zin in!

Rick en Anja van Velden