Het voorrecht van buiten wonen is dat de jaargetijden zo goed zichtbaar zijn. Eind april hadden we vanuit de Hoeve uitzicht op 70 bloeiende fruitbomen in onze boomgaard. Wat een prachtig gezicht blijft dit toch, die roze en witte bloemenzee! In de tuin hadden we vier nestjes zitten, en elke morgen werden we wakker van het gekwetter van de vele vogels rond de Hoeve. De lente was onmiskenbaar begonnen.

De lente is voor ons vooral genieten. Het mooiste moment is ’s ochtends vroeg, als onze logees nog lekker slapen en de zon de eerste voorjaarsstralen over de boomgaard schijnt. Met een kop verse koffie, het uitzicht over de bloeiende bomen, de geschoren schapen en omringd door stilte, het gekwetter van vogels en in de verte het geluid van een tractor. Op zo’n moment wanen we ons in het paradijs en realiseren we ons hoe gelukkig we zijn op de Hoeve.

Het voorjaar is natuurlijk meer dan genieten van koffie en de mooie omgeving. Er moest ook hard gewerkt worden. Ons eerste jaar op de Hoeve zijn we erg druk geweest met de renovatie van de vakantiewoningen en nu was de tuin aan de beurt. Wat hebben we hier zoal gedaan?
In februari zijn we begonnen met de aanleg van een fruittuin. Natuurlijk konden we al genieten van de appels, peren, kersen en pruimen uit de boomgaard, maar we wilden graag ook roodfruit in de tuin. Dat betekende dat er ruim 150 m2 omgespit moest worden om de bodem geschikt te maken. Wat een klus was dit! Die Limburgse grond is toch heel wat anders dan de gronden in de Bollenstreek die we gewend waren. De grond was vochtig en leek wel klei. Bij elke steek die we zetten bleef de grond aan de spade plakken, waardoor het een tijdrovende en bovenal zware klus werd.

Na enkele dagen zwoegen konden we echter toch beginnen met het planten. Bij een fruitkwekerij in Margraten hadden we een prachtig assortiment samengesteld voor onze tuin; frambozen, aalbessen, kruisbessen, bosbessen, bramen en aardbeien. Van elk soort fruit hebben we verschillende soorten uitgekozen, variërend van vroegbloeiend tot laatbloeiend, waardoor wij en onze logees hopelijk lang kunnen genieten van de opbrengst! Inmiddels staat de fruittuin er prachtig bij en zijn de eerste aalbessen, kruisbessen en bosbessen al zichtbaar.

Naast de aangelegde fruittuin staat onze kas die ook wel een opknapbeurt kon gebruiken. De twee druivenplanten die vorig jaar zo woekerden dat we de kas nauwelijks in konden werden drastisch teruggesnoeid, kapotte ruiten werden vervangen en het houtwerk opnieuw geschilderd. Helaas ontbreekt het momenteel aan tijd om de kas te vullen met groente, maar volgend jaar hopen we hier onze tomaten en komkommers te kunnen plukken. Dit alles met het idee om samen met onze logees te kunnen genieten van duurzame en biologische producten.
Nadat de projecten ‘fruittuin’ en ‘kas’ waren afgerond zijn we begonnen met de aanleg van een border (weer spitten in die Limburgse grond!) vol met paarse en roze bloemen en planten die vlinders en bijen aantrekken. De border staat er nu nog wat kaal bij, maar begin juli moet deze in volle bloei staan. We zijn natuurlijk erg benieuwd naar het resultaat!

Vervolgens hebben we een nieuw hekwerk geplaatst tussen de tuin en de boomgaard. Het bestaande hek, dat de schapen uit de tuin moest houden, bestond uit enkele rijen prikkeldraad. Hoewel dit wel functioneel is vonden we het niet erg sfeervol. We hebben daarom nu gekozen voor een kastanje houten schapenhek. De kleine houten paaltjes geven een prachtige landelijke sfeer die goed past bij de Hoeve. We hopen dat onze logees hier net zo van genieten als wij!

Het voordeel van de lente is dat de dagen weer langer worden. Dat betekent dat er ook langer doorgewerkt kan worden. De lijst met werkzaamheden is namelijk nog niet ten einde. We hebben voor onze logees een ligweide gemaakt met picknicktafels waar het in de schaduw van een appelboom met een goed glas wijn heerlijk genieten is van het uitzicht. (zonder een glas wijn is het uitzicht ook mooi, maar onze eigen ervaringen zijn met glas wijn). Verder hebben we op het terras een buitenkachel gemetseld en buitenverlichting aangelegd zodat logees nog langer van de dag kunnen genieten deze zomer.

Dat genieten doen wij zeker. Hoewel we best druk zijn geweest met alle veranderingen in en om de tuin dit voorjaar genieten we met volle teugen van het resultaat, het werken buiten en het kopje koffie ’s ochtends vroeg met het prachtige uitzicht en de kwetterende vogels. (en natuurlijk af en toe van een goed glas wijn aan de picknicktafel).

 

Rick en Anja van Velden