Terwijl de eerste herfststormen afgelopen week over het land trokken blikten we op de Hoeve onder het genot van een knapperend houtvuur en een zelfgemaakte pruimenlikeur nog eens terug op afgelopen zomer.

De zomer was voor ons het moment om ook zelf te genieten van al het moois dat het Heuvelland te bieden heeft. Zo hebben we in onze twee weken vakantie prachtige wandelingen gemaakt langs talloze kapelletjes en wegkruisen, over holle wegen, langs meanderende beekjes en met prachtige vergezichten.

Na zo’n wandeling, of een mountainbiketocht door de heuvels was het heerlijk thuiskomen. De barbecue aan en samen met vrienden genieten van lokale bieren en wijnen, het uitzicht over de boomgaard en de ondergaande zon.

Natuurlijk moest er in de vakantie ook gewoon gewerkt worden. De pruimentijd was weer aangebroken dus dat betekende plukken. Daarna werden de vruchten verwerkt; van de 600 bestelde jampotten werden er zeker 200 gevuld. De overige pruimen hebben we op brandewijn en jenever gezet zodat we ook in de herfst en winter heerlijk kunnen genieten van de oogst.

Afgelopen zomer vierden we ook het 1-jarig bestaan van Hoeve Schevey. Wat is dit eerste jaar snel gegaan, wat is er veel gebeurd en wat hebben we leuke en lieve logees mogen ontvangen. Vorig jaar juli ontvingen we vol spanning onze eerste gasten. Lang hadden we naar dit moment uitgekeken en na jaren van voorbereiding en een jaar verbouwen gingen de deuren van de Hoeve eindelijk open en werd een langgekoesterde wens werkelijkheid.

Natuurlijk vonden we het ontzettend spannend. Hadden we wel voor de juiste kleuren in de woning gekozen? Waren de nieuwe bedden wel goed? Zouden we niets vergeten zijn bij de inrichting? Waren we wel gastvrij en vriendelijk genoeg? Met talloze vragen startten wij ons avontuur en wat waren we blij en opgelucht dat onze eerste logees enthousiast en tevreden huiswaarts keerden!

Gelukkig bleek gedurende het jaar dat niet alleen onze eerste logees enthousiast waren over hun verblijf. Er volgden vele positieve reacties, zowel in recensies op het internet als in de gastenboeken in de vakantiewoningen. Wat opvalt is dat een aantal begrippen in bijna elk berichtje terug te vinden is; “Prachtige ligging”, “Complete inrichting”, “Warme knusse uitstraling” en “Gastvrijheid van de eigenaren”. Op zulke recensies zijn we natuurlijk heel erg trots!

We doen ontzettend onze best om het verblijf voor onze logees zo fijn mogelijk te maken. Het is dan heel fijn om te lezen dat dit gewaardeerd wordt. Komend jaar zullen we daarom op dezelfde voet verder gaan, al streven we natuurlijk altijd naar verbetering.

Die verbetering zal in elk geval bestaan uit de uitbreiding van het aantal woningen. Afgelopen jaar hebben we best veel mensen teleur moeten stellen omdat de woningen al vroeg volgeboekt waren. Dat vinden we natuurlijk ontzettend jammer omdat we graag zoveel mogelijk gasten laten genieten van al het moois rond de Hoeve.

Eind dit jaar starten we daarom met de verbouwing van de derde vakantiewoning. Dat wordt weer even hard werken. Gelukkig hoeven we deze keer niet veel na te denken over de indeling, de kleuren en de inrichting. De woning zal in dezelfde stijl worden ingericht als de twee andere woningen en we hopen dat deze vanaf het voorjaar beschikbaar is voor logees.

Voordat we beginnen met de verbouwing zijn er nog een aantal andere klussen die geklaard moeten worden. Afgelopen week hebben we de peren en de appels in de boomgaard geplukt en geraapt. Door de herfststorm was een deel van de oogst vanzelf al naar beneden gekomen wat weer scheelde met plukken. Wel moesten we snel zijn, want onze schapen genieten ook graag van het fruit.

Ondanks de late vorst dit voorjaar, waarbij een groot deel van de bloesem beschadigd raakte, waren we tevreden over het resultaat; ruim 300 kg appels en 250 kg peren. We hebben deze weer naar ons vertrouwde adresje gebracht om hier heerlijk appel-perensap van te laten maken. Over twee weken kunnen we het resultaat proeven en we zijn nu al benieuwd!

Nu het fruit geoogst is kunnen we verder met het aanleggen van onze voorraad hout voor de kachel. Dat is ook nog een heel karwei. Vorig jaar zijn een aantal grote populieren aan de rand van de boomgaard omgezaagd. Deze moesten nog in bruikbare stukken gezaagd worden en getransporteerd naar het erf. Inmiddels ligt een fractie van de voorraad klaar om gekloofd te kunnen worden.

Voordat we bij de kachel kunnen genieten van de warmte van dit hout en de zelfgemaakte likeur moeten er nog wel een paar weekenden hard gewerkt worden. Gelukkig ervaren we het buiten kunnen werken in de prachtige natuur ook als luxe en rijkdom waar we met volle teugen van genieten!

Rick en Anja van Velden