Tegenwoordig is iedereen druk. Als we vragen hoe het met iemand gaat is het antwoord dikwijls ‘Goed, druk, druk, druk!….’. Zelf betrappen we er ons ook op. Zo was ons idee om maandelijks een blog te plaatsen over onze belevenissen op de Hoeve. In de praktijk lukt dit echter niet. Hoe dat komt? We zijn druk!

Maar ja, wat is druk? Om een idee te geven een korte terugblik op zomaar een weekend afgelopen maand.

Vrijdags zoals altijd om 6.00 uur de wekker. Na het vaste ochtendritueel, (kinderen wekken, ontbijt maken, kinderen nogmaals wekken en zeggen dat ze nu toch echt moeten gaan douchen), broodjes maken voor op school en even tijd voor een kop koffie. Altijd een heerlijk moment, nog even genieten van de stilte, de koffie en het uitzicht op de boomgaard voordat de jongens beneden zijn.

Na het ontbijt ook elke dag hetzelfde ritueel, ‘jongens tanden poetsen, tassen pakken, en vergeet je brood niet’ en dan gaat Anja met de jongens op weg naar school. Net op tijd, en op de terugweg langs de bakker om verse vlaai te halen voor de logees die vanmiddag arriveren. Ondertussen wordt thuis de hele dierentuin gevoerd; eerst de vissen en de parkiet, vervolgens buiten de konijnen, kippen en schapen.

Dan samen een snelle kop koffie en achter de pc om de twee boekingen die afgelopen avond zijn binnengekomen te verwerken. Ondertussen ruimt Anja het slagveld op dat is achtergebleven na het ontbijt met de jongens. Wat een bende… Snel nog stofzuigen en dan is het 10.00 uur en staan de vertrekkende logees voor de deur. Tijd om nog even na te praten over hun verblijf en afscheid te nemen.

Dan begint de vrijdagse poetsronde. Ditmaal moeten er voor vanmiddag 15.00 uur twee woningen gepoetst worden en dat is altijd best een uitdaging. Samen hard aan de slag, geen tijd voor koffie of een boterham. Tussendoor de jongens van school halen en dan nog dweilen en de bloemetjes op tafel zetten. Om 14.45 uur zijn de woningen weer blinkend.

Tijd voor de late lunch, maar voordat we kunnen beginnen staan de eerste logees op de stoep. Dat is altijd een gezellig moment, de woning laten zien en de koffie met vlaai presenteren. Dan is het om 15.15 toch echt tijd voor de lunch en een kop koffie met de jongens die inmiddels ook thuis zijn.
Dit weekend komen ook een aantal oud-collega’s van Anja logeren en wordt er morgen samen gegeten. Nu mooi tijd om alvast de tiramisu te maken. Altijd lekker, maar op de een of andere manier is na afloop de keuken altijd een grote bende. Schoonmaken maar, en dan snel naar buiten want het is nog mooi weer.
Tijd om even het hoofd leeg te maken en lekker een uurtje hout te hakken. Tijdens de stormen in het begin van dit jaar zijn er een aantal fruitbomen gesneuveld. Het hout ligt gezaagd klaar, maar moet nog wel gekloofd worden. Hakken dus maar. Afgelopen maand geïnvesteerd in nieuwe bijlen, dus even spelen met het ‘nieuwe speelgoed’.

Na het houthakken tijd om de heg te snoeien. Een leuke klus, maar vervelender is het opruimen. Dit kost altijd meer tijd dan het snoeien. De vele doorns op de afgesnoeide takken maken het er niet leuker op.
Dan is het alweer half zes. Anja heeft ondertussen weer een heerlijke maaltijd op tafel gezet. Veel tijd om te eten is er niet, want de kinderen moeten naar scouting St. Martinus. Dit keer mogen we zelf ook komen kijken vanwege het overvliegen naar een andere groep. Leuk om te zien hoe gezellig de kinderen het hebben, en wat voor leuke dingen voor hen georganiseerd worden.
Rond half negen zijn we weer thuis. De oud-collega’s zijn inmiddels ook aangekomen, dus tijd voor Anja om even bij te praten. Ondertussen ook nog een boeking ontvangen, dus onder het genot van een glaasje wijn nog maar even achter de computer. Inmiddels is het over negenen, tijd om nog even met de jongens te zitten voordat we naar bed gaan.
Zaterdag loopt de wekker weer om 6.00 uur af. Snel onder de douche en dan beginnen aan het ontbijt voor de oud-collega’s. Verse broodjes halen, sinaasappelen persen, en eitjes van de eigen kippen koken. Nadat we het ontbijt om half 9 hebben bezorgd tijd om zelf met de jongens uitgebreid te ontbijten.

Dan wordt het tijd om te beginnen aan het diner voor de oud-collega’s. We maken een heerlijke stoofpot. Omdat het prachtig weer is lekker buiten met een grote pan op het vuur. Terwijl het vlees langzaam suddert tijd voor andere dingen. Na de appelpluk van vorig weekend nu het moment om te beginnen met het plukken van de peren.

Dus, tractor uit de stal en met een kuubkist achterop het weiland in. Het plukken is elk jaar een hele klus, laddertje op en laddertje af. Toch lukt het om deze middag alvast een 200 kg peren uit de boom te halen. Dat is niks vergeleken met de 1000 kg appels van vorige week, maar het begin is er! Tussendoor staat de wasmachine de hele dag aan en wandelt Anja af en aan met wasmanden om de was door moeder natuur buiten in het zonnetje te laten drogen.

Nadat het vuurtje gedoofd is tijd voor ontspanning! Op bezoek bij vrienden in het dorp om gezellig bij te kletsen, en te borrelen. Dit zijn momenten die we koesteren en waarop we beseffen hoe bijzonder het is om in drie jaar zo opgenomen te zijn in het in het dorpse leven van Mechelen.
Dan is het tijd om terug te keren naar de Hoeve om het stoofvlees en de tiramisu op te dienen bij de logerende oud-collega’s. Terwijl Anja er met hun samen een gezellige avond van maakt speel ik nog een spelletje met de jongens voordat we naar bed gaan. Het was weer een drukke dag.
Zondag is de enige dag dat we kunnen uitslapen dus daar genieten we van. In plaats van 6.00 uur staan we vandaag om 7.00 uur naast het bed. Na een kop koffie en het ontbijt is het tijd om verder te gaan met de werkzaamheden die gisteren nog niet klaar waren. Wederom de ladder op en peren plukken. Ondertussen is Anja begonnen met het poetsen van de derde woning. Rond het middaguur worden de peren door een buurman van onderaan de heuvel opgehaald. Deze gaan naar stroopkokerij Wiertz in België, om daar verwerkt te worden tot onze eigen stroop! Uiteraard zijn we ontzettend benieuwd naar het resultaat!

Tijd om de werkkleding te verwisselen voor een ander pakje. De middelste zoon mag vandaag uitrukken met schutterij St. Sebastianus in het nabijgelegen Noorbeek. Natuurlijk mogen wij daar niet als toeschouwers ontbreken! Onder een stralend zonnetje marcheren de schutterijen door de straten. Terwijl zij zich daarna klaar maken voor de verschillende wedstrijden kunnen wij als toeschouwer genieten van deze Limburgse folklore. Een grote feesttent op een heuvel, uitzicht over de boomgaarden en de wijde omgeving, een heel ontspannen sfeer, Limburgse muziek en natuurlijk een koud biertje uit glas. Prachtig!


Aan het eind van de middag samen met vrienden richting de Hoeve om gezamenlijk met een eenvoudige maaltijd de dag af te sluiten. Dan vroeg naar bed, morgen is het weer maandag en dan loopt de wekker om 4.00 uur af.

Het was weer een druk weekend. Maar wat is druk? Natuurlijk hebben we hard gewerkt rond de Hoeve, en zijn we van ’s ochtends vroeg tot s avonds laat bezig geweest met allerlei klusjes. Maar wat is het heerlijk om rond de Hoeve te werken en te genieten van al het moois buiten! Daarnaast hadden we tijd om te ontspannen met vrienden en te genieten van Limburgse folklore. Wat is dan druk, als je er zo van kunt genieten? Van ons mag het zo altijd druk zijn!

Rick en Anja van Velden