Bij het schrijven van de titel van dit blog kan ik niet kiezen. Afwisseling, of toch beleving? Beide woorden komen het eerste bij me op als ik terugdenk aan het afgelopen half jaar. Een half jaar dat ik zie als één grote beleving vol met afwisseling.

In september 2015 verhuisden we van een dorp in de Randstad naar Mechelen in het Limburgs Heuvelland om onze droom te realiseren; een kleinschalige verblijfsaccommodatie waar beleving centraal staat. Met deze stap veranderde er veel in ons leven. Vanuit de vlakke Zuid-Hollandse bollenvelden naar een heuvelachtige en bosrijke omgeving. Met de bollenvelden bleef ook de drukte die we gewend waren in het westen achter. Wat was het fijn om rond onze eigen hoeve te genieten van de stilte en de vergezichten.

bollen

Natuurlijk kon er niet alleen genoten worden van al het moois dat de omgeving in het zuiden te bieden heeft. Er moest ook gewerkt worden. De traditionele langgevelboerderij waar we eigenaar van geworden waren moest helemaal verbouwd worden. De drie bijbehorende vakantiewoningen waren ook aan vernieuwing toe. Dit betekent dat we nu al meer dan een half jaar aan het verbouwen zijn.

De verbouwing betekende ook een afwisseling van werkzaamheden. De ene dag werd er hard gesloopt om in de vakantiewoningen nieuwe badkamers te realiseren, de andere dag waren we druk met de vormgeving en de website We vervulden de taken van bouwopzichter tot inkoper, en van schilder tot projectmanager. Verder vervulden we taken als herder voor onze 10 Mergellandschapen en als fruitteler bij de verzorging van de meer dan 60 hoogstam fruitbomen in de boomgaard. Inmiddels zijn we van alle markten thuis.

verbouwing

Bij alle taken die we uitvoerden stond één ding centraal: U. Bij alles dat we deden, bij elke keuze die we maakten vroegen wij ons af op welke manier wij het onze logees zo goed mogelijk naar de zin konden maken. Dit begon al bij de keuze voor het pand. Voor onze verhuizing hadden we een aantal wensen op papier gezet waar ons droompand en onze vakantiewoningen aan moesten voldoen:

Om een optimale beleving te kunnen bieden is het van belang dat de accommodatie landelijk is gelegen, met uitzicht op het heuvelland, en bij voorkeur grenzend aan bestaande wandel – of fietsroutes, en in redelijke nabijheid van openbaar vervoer en lokale voorzieningen. De accommodatie is kleinschalig, authentiek, past binnen het landschap, en is opgetrokken in traditionele architectuur. De inrichting heeft een luxe, landelijke uitstraling, en heeft een hoogwaardige afwerking. Het terrein waarop de accommodatie is gelegen past binnen het omliggende landschap en is voorzien van voor de streek kenmerkende beplanting.

Deze wensen waren voorgekomen uit onze eigen bezoeken aan Zuid-Limburg de afgelopen 10 jaar, en sloten naar ons idee het beste aan bij de wensen en behoeften van onze toekomstige bezoekers. We prijzen ons gelukkig dat we met deze Hoeve een plekje hebben gevonden dat aan alles wensen voldeed, al moet ik bekennen dat er aan de ‘luxe en landelijke uitstraling’ en de ‘hoogwaardige afwerking’ het afgelopen half jaar hard gewerkt is.

Natuurlijk moesten er ook minder ingrijpende, maar daardoor niet minder lastige keuzes worden gemaakt. In welke kleuren moesten de vakantiewoningen geschilderd worden; wat voor meubilair en sanitair moesten we kiezen; en moesten de nieuwe bedden nu juist hard of zacht zijn? Ook bij deze vragen probeerden we te bedenken waar uw voorkeur naar uit zou gaan.

Nu onze website in de lucht is hoeven we dit natuurlijk niet meer alleen te bedenken, en kunnen we u om hulp vragen. Dit doen wij dan ook graag. Wat vind u nu belangrijk in uw vakantiewoning en de dienstverlening die geboden wordt? Hoe zorgen wij ervoor dat uw logeerpartij op onze Hoeve een ware beleving wordt? Wij ontvangen uw suggesties graag!

Gelukkig bestond de afwisseling niet alleen uit werk. Vanuit de Hoeve waren we getuige van de wisseling in de seizoenen. Toen we in september 2015 de Hoeve betrokken hingen de verschillende soorten oud-Hollandse appels, peren en pruimen nog aan de bomen. Later volgenden de walnoten en hazelnoten. Helaas waren we te laat voor de verschillende kersensoorten.

 

In de herfst zagen we het aangrenzend hellingbos bijna dagelijks veranderen, en genoten we van de geel, oranje en gouden tinten. De winter was mild dit jaar, maar het in een witte deken gehulde landschap was prachtig! Nu genieten we van de eerste zonnestralen en de beginnende lente. De fruitbomen zijn vanaf begin april langzaam in bloei gekomen, en op dit moment staan alle bomen vol in bloesem. Nu maar hopen op een goede oogst!
Afwisseling of beleving? Ik denk dat de begrippen voor ons het afgelopen half jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Graag willen wij deze ervaring met u delen. Wanneer u toe bent aan afwisseling van de dagelijkse beslommeringen, en wilt ontspannen in een prachtige landelijke omgeving dan bent u op onze Hoeve aan het juiste adres. Wij zullen onze uiterste best doen om dit verblijf tot een ware beleving te maken.

Anja en Rick van Velden