Terwijl de dagen korter worden en donker zijn, maken we ons op de Hoeve langzaam op voor de komende feestdagen. Zoals elk jaar is het weer een drukke maar gezellige tijd. In alle drie de vakantiewoningen staat inmiddels een fraai opgetuigde kerstboom en passende decoratie. De kerststal is van zolder gehaald en siert de binnenplaats waar ’s avonds de brandende lantaarns en de verlichtte boom voor een sprookjesachtige sfeer zorgen. Mistletoe uit de eigen boomgaard en het knapperend hout in de vuurkorven maken het nostalgische plaatje compleet. Nu maar wachten op de eerste sneeuwvlokken zodat onze logees kunnen genieten van een witte kerst in het Heuvelland.

Met een witte kerst in gedachte zijn we ook al bezig met het volgend voorjaar. Dat klinkt misschien wat raar, maar regeren is vooruitzien, en sommige klussen moeten nu gedaan worden om ervoor te zorgen dat de Hoeve er in het voorjaar ook mooi bij ligt. De afgelopen maand zijn vanuit de Bollenstreek weer dozen vol bloembollen aangeleverd die allemaal gepoot moesten worden. Dat poten is altijd een tijdrovende bezigheid die ook dit jaar weer twee dagen is beslag nam. Inmiddels zitten alle bollen onder de grond en verheugen we ons op de narcissen, tulpen, hyacinten, sneeuwklokjes, krokussen en blauwe druiven in het voorjaar. 

Om in het nieuwe jaar ook weer te kunnen genieten van zelfgemaakte jams, sap en likeuren moet er in de moestuin en in de boomgaard ook nog het nodige werk worden verricht. De oude appel – en perenbomen en fruitstruiken zullen we de komende weken snoeien. Dit is hard nodig omdat we hier de afgelopen twee jaar geen tijd voor hebben gehad. Hopelijk heeft dit ook een positieve invloed op de opbrengst van het fruit. Afgelopen herfst hebben we veel minder appels en peren kunnen plukken dan gebruikelijk. We vermoeden dat dit te maken heeft met de droogte in de boomgaard als gevolg van twee warme zomers en de vorst die eerder dit voorjaar optrad toen veel van de bomen in bloei stonden.

Het klein fruit had gelukkig minder last van de droogte en de kou. De frambozen, bramen, aalbessen en kruisbessen hebben het fantastisch gedaan. Dit betekende in de zomer tientallen kilo’s vers fruit verwerken. De kelder is daardoor goed gevuld met allerlei lekkere jams, chutneys en zelfgemaakte likeuren. Nu het buiten weer wat kouder wordt is het heerlijk om na het werk in de tuin binnen bij de kerstboom en een gezellig haardvuur te genieten van een lekkere frambozen- of bramenlikeur volgens oud Limburgs recept. 

Met het poten van de bollen en het nodige snoeiwerk zijn we nog niet klaar met onze werkzaamheden buiten. In het voorjaar willen we heel graag gaan genieten van groenten uit eigen tuin. Dat betekent dat we ook druk zijn met het voorbereiden van een moestuin. Het afgelopen jaar hebben we hier veel boeken over gelezen, dus in theorie weten we hoe het moet. Tijd dus om de opgedane kennis in de praktijk brengen.

Nu zult u zich misschien afvragen of we wel goed hebben gelezen, want de winter is immers niet de tijd om te zaaien en te planten. Dat klopt helemaal, dus zaaien en planten doen we later, en beginnen we nu met de aanleg van een haag die de moestuin moet beschermen tegen de wind en felle zon. Voor de aanleg van de haag zal er een geul van ruim 60 meter gegraven moeten worden. Zoals u in eerdere blogs heeft kunnen lezen is het spitten in de Limburgse grond niet onze favoriete bezigheid, maar het vooruitzicht van verse groenten uit eigen tuin vergoedt gelukkig veel!

Met de aanleg van de moestuin hebben we bijna alle plannen die we begin dit jaar hebben gemaakt ook daadwerkelijk gerealiseerd. Slechts aan een plan zijn we helaas niet toegekomen, en dat is het schilderen van de buitenboel van de vakantiewoningen. Deze klus hebben we daarom voor het nieuwe jaar ingepland. 

Dat vonden we nog best lastig, want hoe plan je dit zo in dat onze logees hier geen last van hebben? Op deze vraag hebben we geen bevredigend antwoord kunnen vinden. Het geluid van een draaiende schuurmachine is moeilijk te rijmen met de rust die we onze logees beloven, en de geur van nieuwe verf draagt ook niet echt bij aan het vakantiegevoel. Daarom hebben we besloten de Hoeve in de maand maart te sluiten. In deze maand gaan wij keihard aan de slag om ervoor te zorgen dat u in april in een woning met een nieuw geschilderde buitenboel kunt genieten van de rust en ruimte rond de Hoeve!

Ondanks de geplande werkzaamheden blijft er gelukkig ook nog tijd over om samen met vrienden en familie te genieten van de feestdagen. Even heerlijk bijkomen van een fantastisch maar druk jaar. Een jaar waarin we weer ontzettend veel leuke en lieve logees hebben mogen ontvangen. Nieuwe logees maar ook weer veel oude bekenden. Een jaar ook waarin we ons Koning en Koningin van Schutterij St. Sebastianus Mechelen mochten noemen. Nu zult u zich misschien afvragen of dat een drukke bezigheid is, nou, best wel eigenlijk. Nadat Rick in April de houten Koningsvogel heeft afgeschoten volgde een geweldig maar druk programma. In Mechelen hebben we samen met de schutterij een rondgang gehouden langs de lokale cafés. Aan de gevel van ons huis is in juni onder grote belangstelling de Koningsden geplaatst, waarna we een fantastisch feest volgde op de schutterswei. 

In de zomerse weekenden bezochten we regelmatig schuttersfeesten, waar we ontzettend genoten hebben van alle ervaringen. De sfeer, gezelligheid en gemoedelijkheid op deze feesten laat zich moeilijk beschrijven of vergelijken met andere feesten. We kunnen u alleen maar aanraden om eens zo’n feest te bezoeken als u te gast bent op de Hoeve.

Maar nu dus even bijkomen. Tijd om naast de kerstboom en brandende haard eindelijk te beginnen aan die stapel mooie boeken. Nieuwe ideeën op te doen, en tijdens wandelingen te genieten van het prachtige Zuid-Limburgse Heuvelland. Witte kerst of niet, wij hebben er zin in!

We wensen u hele fijne feestdagen en een fantastisch 2020!

Rick en Anja van Velden